Co można zrobić z 5 l malin?
Zjeść (np. sposobem Amelii)
kadr z fimu "Amelia" Jean-Pierre Jeunet |
Konfiturę malinową
Składniki:
1,5 kg malin
1/2 kg cukru żelującego
sok i skórka z 1 cytryny
Maliny przebrać, w miarę możliwości nie myć, wymieszać z cukrem żelującym. Dodać sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masę owocową doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając, gotować 3 minuty. Gorącą konfiturą napełniać słoiki i zamknąć.
Aby "wzmocnić" smak dodałam kieliszek żurawinówki.
"wyszły" trzy słoiki i jeden "synek" |
Zamrozić
Wybieramy dorodne okazy, najpierw mrozimy luzem na tacce i dopiero potem pakujemy. Dzięki temu zachowają kształt, nie będą posklejane, łatwiej je będzie rozmrozić.