24 sierpnia 2011

Kto wpuścił nas w maliny?

Co można zrobić z 5 l malin?

Zjeść (np. sposobem Amelii)

kadr z fimu "Amelia" Jean-Pierre Jeunet
Konfiturę malinową
Składniki: 
1,5 kg malin
1/2 kg cukru żelującego
sok i skórka z 1 cytryny

Maliny przebrać, w miarę możliwości nie myć, wymieszać z cukrem żelującym. Dodać sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masę owocową doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając, gotować 3 minuty. Gorącą konfiturą napełniać słoiki i zamknąć.
Aby "wzmocnić" smak dodałam kieliszek żurawinówki.

"wyszły" trzy słoiki i jeden "synek"

Zamrozić
Wybieramy dorodne okazy, najpierw mrozimy luzem na tacce i dopiero potem pakujemy. Dzięki temu zachowają kształt, nie będą posklejane, łatwiej je będzie rozmrozić.