24 lipca 2011

Sałatka piklowaja - sezon ogórkowy kolejna odsłona

 
Składniki: 3 kg ogórków, 4 szt kolorowej papryki, 2 szt. cebuli białej, 2 szt. cebuli czerwonej, można i cukinię
 


Zalewa solna: 1/2 szkl soli, 3 litry wody

Zalewa octowa: 3 szkl wody, 2 szkl octu, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka ziaren gorczycy białej, 1 łyżeczka ziela angielskiego


Ogórki większe pokroić na plastry 2-3 cm. Cebulę oraz papryki pokroić jak kto lubi. Wszystko wrzucić do dużej miski i zalać zalewą solną. Odstawić na 3-4 godziny.
Po tym czasie zlać zalewę i warzywa wkładać do słoików.
Zagotować zalewę octową z przyprawami i gorącą napełniać słoiki z warzywami.
Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 5 minut. Następnie zgodnie z tradycją odwrócić do góry dnem.