22 lipca 2011

Róża brokułowa


Jak za dawnych lat odreagowała stres w kuchni. Zaczęła od tego, że ugotowała niedużą porcję brokułów, wyjęła je z garnka, a w pozostałej wodzie ugotowała makaron o kształcie muszelek. Dzięki temu makaron zyskiwał nie tylko dodatkowy smak, lecz witaminy, które woda wypłukała z brokułów. Nauczyła ją tego pewna kobieta z Kalabrii. Podczas gotowania makaronu przysmażyła na patelni czosnek, sardele, orzeszki piniowe i pokruszoną czerwoną papryczkę. Gotowa potrawa wyłożyła na duży półmisek, posypała tartym serem pecorino, a do tego podała sałatę i pieczone na grillu strąki papryki w trzech kolorach.  
Jude Deveraux "Drzewo morwy"

                                                               
Placki z brokułów

Składniki: 1 brokuł, 150 g serka naturalnego, 150 g mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz.
Brokuł dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Ostawiamy na 5 minut. Osuszone brokuły mieszamy z serkiem naturalnym i miksujemy przy pomocy blendera. Jajka, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do przygotowanej masy brokułowej. Przyprawiamy i  smażymy placki średniej grubości.

Sałatka z brokułów, pomidorów i kukurydzy

Składniki: 1 ugotowany brokuł, 1 pomidor, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, oliwa, czosnek, zioła.
Wszystkie składniki mieszamy. Mniam.

Czosnkowe brokuły

Składniki: 1 brokuł, 4-5 ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz
Brokuł rozdzielić na różyczki, czosnek posiekać drobno, wymieszać z oliwą i przyprawami. Przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego do 200oC piekarniku. Piec ok. 15 minut, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony.

Tarta z brokułami
 Dłuższa historia...