Składniki:
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy, rodzynki
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Rodzynki warto wcześniej zalać gorącą wodą, zostawić aż napęcznieją, a wtedy osuszyć i oprószyć mąką.
Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
Polewa z białej czekolady
1 biała czekolada, 40 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 kubeczka śmietany kremówki, 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Smarować zimne ciasto.