Ojczyzną cukinii jest Ameryka Południowa, zaś do Europy przywędrowała za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Nazwa cukinia jest zdrobnieniem od słowa "zucca" ("dynia"), oznacza "małą dynie".
Pomarańczowy dżem z cukinii
Składniki:
2,5 kg cukinii
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ kg cukru
2 galaretki pomarańczowe
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Cukinia a la ananas
Składniki:
1,5 kg cukinii
¾ litra wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 opakowanie cukru waniliowego
½ kg cukru
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Pokroić w drobną kostkę. Wodę zagotować z kwaskiem i zalać cukinie. Odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnie odlać zalewę, dodać do niej cukier i cukier waniliowy i zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cukinie i gotować 5 minut. Wkładać do słoiczków i pasteryzować 5-6 minut.