Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki gorącej wody, 150 ml mleka, 100 ml zimnej wody, 6-8 kostek lodu
Do shakera wsypujemy kawę, cukier oraz wodę. Jeżeli używamy greckiej kawy np. nescafe frappe to może być tozimna woda, jeśli to jest „zwykła polska” kawa rozpuszczalna to lepiej żeby to była gorąca woda. Po prostu lepiej się kawa rozpuści. Jak pisze producent na opakowaniu w temp. ok. 80 stopni. Ubijamy miksturę. Możemy użyć także spieniacza albo miksera. Wszystko po to aby zamienić kawę w gęstą pianę. Następnie dolewamy wodę, mleko i dodajemy lód. Mieszamy i frappe gotowe. Taką kawę należy pić przez słomkę, ponieważ pianka może być bardzo gorzka i musimy od czasu do czasu mieszać ją z kawą. Do takiej kawy w Grecji podaję się jeszcze szklaneczkę wody mineralnej.I ciasteczko…
Ps. Odpisywanie na mejla idzie mi potwornie ślaaamazarnie. Zanim więc się zbiorę ww kawę dedykuję Danusi N.! Kali Oreksi. Taka wirtualna kafka.
Thessaloniki, Starbucks Coffee
Ps. Na własne oczy widziałam reklamę: w Galerii Krakowskiej w Krakowie we wrześniu otwarcie Starbucks Coffee!